Про ІІІ етап Всеукраїнської олімпіади з астрономії

Згідно наказу департаменту освіти і науки Рівненської облдержадміністрації ІІІ етап олімпіади з астрономії відбудеться 23 січня 2024 року у м. Дубно для команди Дубенського району; у м. Сарни для команд Сарненського та Вараського районів; у м. Рівне для команд Рівненського району та закладів обласного підпорядкування. Початок олімпіади о 10.00. Тривалість олімпіади 3 години.

Учням 10 і 11 класу буде запропоновано 5 завдань.

Для 11 – класників всі завдання з розділу “Рух світил на небесній сфері”  (Небесні світила й небесна сфера. Небесні координати.  Видимі рухи планет. Конфігурації планет. Закони Кеплера. Частково учні повинні мати знання про види зір).

Для 10 – класників завдання астрономічного характеру з частковим використанням знань з астрономії за 11 клас (конфігурації планет, кутові діаметри світил, висота світила в кульмінації, рух Місяця і Сонця). Потрібні будуть знання з географії (географічні координати, час),  фізики (механічний рух по колу, закон всесвітнього тяжіння, закони Ньютона).

В учасників олімпіади повинна бути лінійка для виконання побудов та вимірювань. В учнів 11 класу крім того повинен бути транспортир.

В учасників повинен бути інженерний калькулятор. Всі інші технічні засоби, довідкові матеріали забороняються.

Усі завдання будуть оцінюватися за 5-бальною шкалою(0, 0,5, 1, 1,5…).

Необхідні довідкові дані будуть наведені в умові конкретної задачі.

Умови завдань та їх розв’язки для ознайомлення всіма бажаючими будуть розміщені на наступний день після олімпіади на сайті лабораторії природничо-математичної освіти та технологій (Фізика) у розділі «Олімпіади», «Завдання та розв’язки», «Астрономія».

Успіхів Вам у підготовці до олімпіади.